1 Ocak 2016 Cuma

SAĞLAMLIK: YAPI NASIL AYAKTA DURUR

mimarlıkla ilgisi olmayan bir insan bile farklı bir yapı, dengede duran amorf bir nesne gördüğünde kendinde uyandırdığı hissi garip bulmuş hatta belki sorgulamıştır. 

-Yerçekiminin sürekli çekimine karşın nesnelerin yere düşmeyeceğinden emin olma hissi.


bir sütün sırf bize güven vermek amacıyla gerektiğinden kalın yapılabilir 


sütunlar sağlamlık hissi uayndırır mı ?

LENTO : 

Binalarda kapı-pencere gibi boşlukların üzerine duvarın tekrar davam etmesi istendiğinde ,boşluk üzerine yapılan elemana denir (KİRİŞ)


DİKME (KOLON)

Sütün. Katlardaki döşemeleri birbirine bağlayan düşey boru.

her bir sütün üç temel kısımdan oluşur. kaide, gövde , saçak

1. dorik sütunlar

kalın ve uzun kurala en bağlı gövde stilbattan yükselir. 3 bölümden oluşan saçak vardır.

2. iyon sütün

çapının daha az ama yüksekliğinin fazla olduğu sütün çeşidi.

3. korent düzeni

en ince sütun çeşitidir. Daha sonra romalılar bunları daha sadeleştirdi, hatta duvara yarım girmiş sütunlar yaptılar. 

yiv: sütunların saçak kısmındaki kademeli girinti çıkıntı
pilastr: bir bölümü duvara gömülmüş ayak, gömme ayak. Çoğunda çıkıntı, görünen yüzün genişliğinin 1\3 ünü geçmez. zamanla taşıyıcı olmaktan uzaklaşarak bir süsleme öğesi durumuna gelmiştir.
  1. gömme sütun. duvar giyiminde dekoratif bir etkisi olup, taşıma gücü olmayan, duvara yapışık biçimde gösterilen sütunlar antik çağ, rönesans ve klasisist devirde kullanılmıştır.
paye: kolon
payanda: yapıları dıştan destekleyen sütün

valley tapınağı
KONSOL KİRİŞ

ÇERÇEVE

Dikme ve lentoların iki boyutlu düzlemsel sistemi üç boyutta yayılmış olarak tasarlanırsa, sonuç bir çerçevedir.

KEMER

kemer küçük taşlardan oluştuğu için ağır çatlaksız lento bulma sorunu olmaz. Kemer lentoya göre daha geniş açıklık giderebiliir. Mermerdeki en büyük ve kilit noktadaki taşa kilit taşı denir . Geneleksel olarak kolay olduğu için kemer yarım daire şeklinde yapılır 

TONOZLAR

Yüklerin , bir düzlem içerisinden o düzlemin kenarları boyunca uzanan desteklere kemer etkisi kullanılarak iletildiği üç boyutlu bir strüktürel sistemdir. (Basınç gerilimi)
kemerden farklı olarak, tonozun tabanları boyunca yarattığı dışa itme gücü bu tabanlar boyunca kesintisiz kütlesel payandalama gerektirir

KUBBE

merkezi etrafında döndürülen kemer bir kubbe oluşturur.

KAFES KİRİŞLER

Kafes kirişi geneksel bir kafes kirişi üçgen şeklinde hücrelerle düzenlenmiş sağlam yapılardır. Çatı inşaatında çeşitli biçimlerde kullanılmış ve ortaçağ boyunca davam etmiştir.

UZAY KAFESİ VE GEODEZİK KUBBELER

Yüklerin desteklere birden fazla düzlemde yerleştirilmiş değişik boyutlarda elamanların oluşturduğu doğrusal bir düzleme içerisinden iletildiği bir strüktürel sistemdir.
Sistemin elemanları ya salt germe ya da salt basınç yüklerine karşı çalışırlar.Uzay kafesi üç boyutlu bir makas sistemidir. tek yönlü olan makasta yükler, makasın düzlemi içerisinde dağılan güçler yaratırlar. uzay kafesinde güçler aynı anda iki veya daha fazla düzlemde dağılırlar, farklı önemde makaslar yoktur.

KABUKLAR

ASMA STRÜKTÜR

ilkel toplumlar eski zamanlardan beri asma köprüler için asma dallarını ve ipliklerini kullanmışlardır. 13 yy dan itibaren asma köprüler demir zincirlerden yapılmaya sonra da çelik tel kablolarla sarmalanmaya başlandı modern asama köprünün ilk örneği BROOKLYN KÖPRÜSÜ