ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI
1.Şekil Zemin (figür-fon) İlişkisi: Bütün algılamalarda bir şekil ve zemin ilişkisi vardır. Şekil, bireyin dikkatinin odaklandığı şeydir. Zemin ise şeklin gerisinde kalan dikkat edilmeyen şeydir. Şekil zeminden daha dikkat çekici özelliklere sahiptir. Bazı durumlarda şekil ile zemin yer değiştirebilir.
2.Yakınlık Yasası Organizma birbirine yakın olan nesneleri gruplandırarak algılama eğilimindedir
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeI6zAUTOrbQflgEff3-LHS7q_BrpYDRMf-KUuuxdjqGa0VT25lqsr_2PsIDrXq9nefnAPlOIiON_vP25Vx5PnCMyS9L0Gdqv7CSZDKGUbkUfAuCyhgw-a3PKU4ZMx03vRHwcM37Q1OKQ/s320/1+(2).jpg)
3.Benzerlik Yasası: Aynı büyüklük, şekil ve kalitedeki nesneler birbirinden farklı olarak değiş, bir grup olarak gözlenirler.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4nsHB7Jtu5GwQeuJbT-SWmY9mbZaBZwKs8pVWQF6N6P76H9yg_-QC6iEvUcuYXzw58JR6gm-l90CihZWOcYOXq7PzF34tJKZv1SG5H-aBQiFK2c9AybgeFUsXImdf4omKzpSdcryvFtU/s1600/1+(3).jpg)
4.Tamamlama Yasası: Gestalt kuramına göre tamamlanmamış görüntüler tamammış gibi algılanmakta ve anımsanmaktadır.
Bu doğal eğilimin yanı sıra insanlar tamamlanmamış yaşantılarını, tamamlanmış olanlardan daha önce ve daha net bir şekilde anımsama eğilimindedir. Bu eğilime “Zeigarnik etkisi” adı verilir.
4.Devamlılık (Süreklilik) Yasası: Aynı yönde giden noktalar, çizgiler vb. birlikte gruplandırılarak algılanır. Algısal alanımızda bulunan ve aynı yönde giden birimler birbirleriyle ilişkili görünür. Bu algısal eğilimin adı sürekliliktir. Süreklilik yasası, ani değişikliklerden çok, düz giden sürekliliği algılamaya yöneldiğimizi ifade etmektedir.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLRCID4aKawH6Fgd3Gjrdmt03x5ttfV3SPDZ4F2Xe-Py-oM8aUUA3rzmkXZlZ0jYl_6nxL5w2aQuVdiHWKbuTiKRI8ct6wTQsHms4KTH7RFL0P4ASFBESaM7GAt8_CAH43Z3ED2_FvFP4/s320/1+(6).jpg)
5.Basitlik Yasası: Diğer unsurlar eşit olduğu takdirde birey, daha düzenli ve basit olan nesne ve şekilleri algılama eğilimindedir. Basit ve düzenli bir biçimde organize edilmiş figürleri algılama eğilimindeyiz. Algılamalarımız düzenli, simetrik, düzgün olan iyi bir biçime doğrudur.
6.Pragnanz Yasası: Her psikolojik örgütlenme “iyi biçim, iyi şekil, iyi bütün” olma eğilimidir. Bir başka deyişler; Her psikolojik oalyın basit, anlamlı ve tam olma eğilimini ifade etmektedir. Pragnanz yasası bir DENGE yasasıdır![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlr-eCAuuLgJ9IjKRBg4JxlkwtoVbyoclIvWULK8CFac9bCJ5a8YM1eVpozF8-a5dmiApLljcLwugI13L1YBZ73CwFj2OlgQQQThPtyyOp5rmAJt3YGrxtfI5dkaL9v5slBbC4yP8qZnk/s1600/1+(10).jpg)
GESTALT ALGI TEORİSİ
Gestalt teorisi temelinde bir psikoloji teorisi gibi görünse de görsel algılamanın nasıl gerçekleştiğini, bu gerçekleşme sürecinde nelerin etkili olduğu, içerden ve dışardan bu süreci nasıl etkiledklerini açıklamaya odaklanmıştır. Klasik psikolojideki algılamanın parçacılığına karşılık olarak Gestalt teorisi yapı başlığı altında bütüncül bir ilkeyi ortaya koyar.
''İNSANLAR NESNELERİN BÜTÜN OLARAK NASIL ALGILAR VE YAŞANTILAR ? ''
Gestalt teorisine göre bütün parçalardan oluşur, ancak parçalar tek tek büütünü yansıtmazlar, belirlemezler, tersine bu parçalar bütünün özelliğine göre belirlenirler.
-eğer bir melodiyi tanıyorsak bu , onu oluşturan notalardan her birini öğrenip aklımızda tuttuğumuzdan değil, notalar arası harmoniyi, melodiyi veren yapıyı belleğimizde tuttuğumuzdandır.
Endüstri Ürünleri Tasarımında Gestalt teorisi:
Endüstriyel olarak ürünlerin,insan ve insan gruplarının ihtiyaçlarına uyarlaması sürecidir.Bu süreç, birbiri ile ilişkili ve bir çok disiplin ile ortak çalışmayı gerektiren bir eylem dizisidir. Endüstiriyel Tasarımcılar, insan ve insan gruplarının yaşam çevreleri ve kllandıkları nesneler ile olan fizyolojik ve psikolojik ilişkilerini incelerler .İncemeleri sonucunda oluşturdukları konseptleri, kullanıcı ihtiyaçları ve üretim teknolojileri doğrultusunda geliştirerek ,endüstriyel olarak üretilebilecek yeni ürünler tasarlarlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder